Je maximale hypotheek is ook sterk afhankelijk van de soort hypotheek die je kiest. Bij enkel een aflossingsvrije hypotheek hoef je dan ook enkel rente te betalen en is een maximale hypotheek snel duidelijk. Bij een annu�teiten hypotheek heb je voor het berekenen van een maximale hypotheek dan ook gelijk het totaal bedrag dat je maandelijks gaat betalen, inclusief de sanitaire aflossingen. Hier is ook het rentepercentage van toepassing, in de berekening voor een maximale hypotheek, dat van toepassing is op de rentevast periode. Dan heb je de traditionele leven hypotheek waar je voor de maximale hypotheek de van toepassing zijnde rente en de premie van de verzekering dient mee te nemen.
Het is een solide hypotheek, maar meestal krijg je dan wel een lagere hypotheek mogelijkheid. Heb je voldoende inkomen en wil je alleen een hypotheek op een nieuwe woning, dan heb je wat meer mogelijkheden. Wat een groot voordeel is bij een levenhypotheek is dat je bij overlijden geen problemen zult hebben met het betalen van de hypotheeklasten, omdat er meteen zal worden afgelost. Een traditionele levenhypotheek geeft geen rendement op een belegging, maar een bepaalde uitkering die dient als aflossingsgarantie.
Spaarhypotheek is een hypotheeksoort waarin door de vele varianten het ook weer moeilijk is een maximale hypotheek te gaan vergelijken. Je hebt spaarhypotheken met gegarandeerde uitkeringen op het einde van de rit maar er zijn ook spaarhypotheken op basis van beleggingen en dus met het risico dat je een maximale hypotheek dan niet aan het einde van de looptijd zou kunnen aflossen. Lineaire hypotheken zijn weer wat rechtlijniger. Als je een maximale hypotheek op lineaire basis hebt afgesloten dan los je elk jaar een stuk af. Door ieder jaar een stuk van je hypotheek af te lossen zal de maximale belasting ook minder worden. Deze vaak vergeten hypotheeksoort kan in veel situaties maximaal hypotheekvoordeel opleveren.
Ben je geinteresseerd in maximale hypotheken, lees er meer over op de link in dit artikel.