vrijdag 23 oktober 2009

Geld Lenen Zonder Toetsing Bij Het BKR

Wie de nieuws actualiteiten op tv volgt zal merken dat geld lenen zonder BKR toetsing steeds meer taboe wordt. In de tweede kamer zijn patijen vaak in conflict met vragen over de zorg plicht van geld verstrekkers die leningen verstrekken zonder BKR toetsing. Met name geldverstrekkers die zich specialiseren in het verstrekken van leningen aan mensen met een BKR notering. Ze vinden dat er veel te hoge rentes worden gerekend en dat de mensen veel te makkelijk een lening zonder BKT toetsing kunnen krijgen. Geld lenen zonder BKR toetsing is dan ook een dankbaar onderwerp om de held uit te hangen. Het probleem is alleen dat de hele sector niet zou bestaan als er geen dringende behoefte aan dit type leningen was.

Zolang de drang naar dit soort financieringen blijft bestaan zal deze markt blijven bestaan. Het is zeer moeilijk om deze markt uit te roeien omdat deze spelers in de markt altijd naar manieren zullen zoeken of om nieuwe regels zullen omzeilen omdat er nu eenmaal veel geld mee valt te verdienen. Bespaar je de moeite om geld lenen zonder bkr af te keuren. Het enigste wat je kunt doen is om deze mensen te praten en uit te leggen waarom het geen slimme zet is. Neem ze niet de mogelijkheden af, want er komen toch steeds nieuwe mogelijkheden. Als je de minilening zou afschaffen dan zoude de mensen behoefte hebben aan een mini lening automatisch op zoek gaan naar een particuliere geldverstrekker. Als de politieke partijen dit ook weer moeilijker gaan maken dan zal de vraag pandjes huizen toenemen. Als dat verboden wordt komt er wel weer iets anders.

In plaats van mogelijkheden tot BKR leningen te beperken zou het verstandig zijn om de markt enigszins te reguleren, maar nooit teveel. Dat woekerrentes niet mogen worden geheven is geen slecht idee, maar het moet niet zo zijn dat een regering kan bepalen wat de tarieven zijn van een geldverstrekker.

Een reguliere lening verstrekken aan iemand zonder BKR vermelding is totaal andere casus als iemand met wel een codering. Door alle verschillende nuances kan alleen een commercieel bedrijf goed met de situatie omgaan, een regering niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten