dinsdag 6 oktober 2009

Tweede hypotheek

Waarom zou je geen tweede hypotheek gaan afsluiten indien je een grote uitgave wenst te gaan doen?Het geld dat je door deze extra hypotheek leent, kun je op verschillende manieren besteden. De met een tweede hypotheek op te nemen lening mag gebruikt worden voor zowel bestedingen aan de eigen woning als voor bestedingen van consumptieve aard.Een extra hypotheek kan ook afgesloten worden als overbruggingskrediet, waarbij je zelf kiest of je de resterende opnameruimte opnieuw besteedt of afbetaalt.

Vraag je zelf eens af hoe hoog de hypotheek is die je kunt afsluiten.Indien je een BKR vermelding hebt dan zal uit een toets blijken of er sprake is van een negatieve BKR registratie.Wanneer je een extra hypotheek gaat afsluiten, maak dan vooraf eerst een vergelijking van de verschillende aanbieders op het gebied van rente.

Door de rente voor tweede hypotheken goed met elkaar te vergelijken is in de resultaten de mogelijke besparing op de maandlasten duidelijk te zien.Wat je uiteindelijk per maand betaalt bij een tweede hypotheek is ook een bepalende factor als het gaat om de hoogte van je tweede hypotheek. Moet je je tweede hypotheek wel of niet aflossingsvrij houden, dat moet je je terdege afvragen wanneer je een tweede hypotheek neemt.

Een aflossingsvrije tweede hypotheek kun je alleen na een degelijke overweging aangaan. Hou rekening met het feit dat de rente van een aflossingsvrije hypotheek doorloopt, ook al zijn de consumptieve goederen waarvoor je deze hypotheek hebt afgesloten al afgeschreven. Wanneer aan het rekenen geslagen wordt voor de afsluiting van een hypotheek naast een bestaande hypotheek mag dit niet vergeten worden. Als je de rente voor een tweede hypotheek gaat vergelijken dan doe je er verstandig aan om ook eens te bekijken of je misschien in aanmerking kunt komen voor een WOZ krediet.

Heb je een negatieve vermelding bij het BKR, dan zal je over het algemeen geen WOZ krediet kunnen afsluiten.

Een extra hypotheek voor consumptieve goederen

Als je kiest voor een persoonlijke lening, is dit meestal omdat je iets groots aan wilt schaffen, zoals een boot of een auto. Wanneer je een duurder consumptief product wilt aanschaffen, zal de kans groot zijn dat je niet denkt aan een extra hypotheek om deze aankoop te betalen.Vaak wordt er bij de duurdere consumptieproducten ook een goedkope lening aangeboden.

Door tarieven voor leningen direct aan de aan te prijzen goederen te koppelen staat men er niet gelijk bij stil dat ook met een tweede hypotheek de aanschaf gerealiseerd zou kunnen worden.Indien je die duurdere goederen met een tweede hypotheek gaat financieren heb je de mogelijkheid om bij een leverancier kortingen te bedingen voor contante betaling.De leverancier heeft ook totaal geen bemoeienis met het afsluiten van een tweede hypotheek, een bemoeienis die een leverancier wel vaak kan hebben bij een af te sluiten lening.

Als je een tweede hypotheek kiest als financiering van consumptieve goederen is de rente van deze lening niet fiscaal aftrekbaar.Waarom een tweede hypotheek het ideale financieringsproduct is voor je geplande uitgaven is moeilijk aan te geven.Per situatie moet grondig gekeken worden of een extra hypotheek passend is en hierbij kan een adviseur ingeschakeld worden. Wat er met het geld dat voortkomt uit een extra hypotheek gebeurt, is geen zaak van de bank.

Voor de bank of instantie die je de extra hypotheek verschaft zijn weer andere zaken van belang. Hoeveel je huis waard is, wat je verdient en wat je uitgeeft, allemaal informatie die je moet weten voor een hypotheekaanvraag.Omdat je koopwoning het onderpand is voor de tweede hypotheek die je afsluit, is de waarde ervan uiteraard zeer belangrijk.

Je kunt geen extra hypotheek aangaan als je geen koophuis hebt. Als uitzondering, kan naast een eigen huis, kunnen op bezittingen van woonboten of vakantiewoningen ook wel eens tweede hypotheken afgesloten worden.Hoe duur een auto of speedboot of een toercaravan ook zijn, het betreffen roerende zaken en tweede hypotheken kunnen enkel als lening gekozen worden voor roerende zaken omdat enkel daarop een hypotheek gevestigd kan worden.De eigen woning zal een overwaarde dienen te hebben, meestal met een taxatierapport aan te tonen, om het vestigen van een tweede hypotheek mogelijk te maken.

Ben je geinteresseerd in tweede hypotheek, lees er meer over op de link in dit artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten