maandag 13 juli 2009

2e hypotheek

Bij het afsluiten van een 2e hypotheek is het een zaak om goed te letten op de totale looptijd van deze hypotheekvorm. Het is nogal belangrijk waar je de uit de 2e hypotheek opgenomen middelen aan zult gaan uitgeven. Afhankelijk van waaraan je het geld uit de 2e hypotheek gaat uitgeven is de rente wel of niet fiscaal aftrekbaar. Het kan interessant zijn om je hypotheekakte uit de kast te halen om eventuele mogelijkheden van heropname te bekijken.

Als het uit te geven geld dat uit een 2e hypotheek opgenomen gaat worden is de uitbreiding van je huis gaat zitten dan zijn looptijden van 25 jaar en langer verantwoord. Bij het besteden van de opgenomen gelden aan het verbeteren van de eigen woning dan dien je rekening te houden met de vervangingstermijn. Indien je bijvoorbeeld een andere keuken wenst te plaatsen dan moet je rekening houden dat je dat over 10 jaar misschien weer wil doen. De 2e hypotheek zul je dan gaan afsluiten met een 10 jarige looptijd. Voor andere bestedingsdoelen let je op tussenliggende looptijden van een 2e hypotheek.

Er bestaat tevens de mogelijkheid een 2e hypotheek af te sluiten om een caravan of woninginrichting aan te gaan schaffen. Dan heb je het over zogenaamde consumptieve besteding van de 2e hypotheek. Hier dien je rekening te houden de looptijd van de 2e hypotheek af te stemmen op de vervangingsduur van de aangeschafte goederen.

Mocht er sprake van zijn dat je de 2e hypotheek gaat afsluiten om aan consumptie goederen te besteden dan dien je tevens rekenschap te houden met het niet voor fiscale afstrek in aanmerking komen van de te betalen rente. Je bruto lasten zijn dan ook je netto lasten. Dus hier is het vooral op te letten de looptijd zo kort mogelijk te houden.

Vaak is er ruimte in de akte van de al lopende 1e hypotheek. Dit zou kunnen indien het uitstaande hypotheekbedrag is gelegen onder het bedrag dat is ingeschreven voor je lopende hypotheek. Mocht dit zo zijn dan is het verstandig om de gelden voor een 2e hypotheek hieruit op te nemen.

Wil je meer weten over een 2e hypotheek en alle voor- en nadelen hiervan, kijk op het artikel in de hyperlink om hier wat verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten