zondag 5 juli 2009

Variabele rente

Indien men spreekt over een variabele rente dan gaat het over leningen waarbij de rente niet voor langere tijd vaststaat. Tussen de aanbiedingen van hypotheken en overige kredieten lokken de aanbieders met lage rentetarieven. Vaak zijn dit tarieven voor geldleningen met een variabele rente. Het is een zaak om voor je beslist om gebruik van zo een voordelig aanbod te gaan maken je zeker de van toepassing zijnde voorwaarden gaat bestuderen. Het kiezen van een variabele rente kan nogal en groot verschil uitmaken als je een hypotheek gaat uitkiezen. Bij meerdere soorten kredieten is het gewoon onmogelijk om een variabele rente uit te kiezen. Het voordeel van het momenteel laag staand euribor rentetarief zal niet door iedere financiële instelling aan de klant worden gegeven.

De variabele rente op kredieten en hypotheken zal voor consumenten betekenen dat het rentepercentage maandelijks of per kwartaal door de bank aangepast gaat of kan worden naar de actuele rentestand. Je zult van de betreffende bankinstelling tegen het eind van de aflopende rentevast periode op de hoogte gebracht worden van de in de nieuwe periode van toepassing zijnde rente. Zonder verdere tussenkomst of inspanningen van jouw kant zal dus geheel vanzelf het rentetarief aangepast worden in de gepubliceerde rente. Het aanpassen van de rente gaat dus geheel automatisch.

Daar er veel concurrentie is bij de geldverstrekkers en hypotheekinstanties zal men het variabele tarief vaak gebruiken om je met een lage rente te lokken. Het rentevoordeel bij de keuze van een variabele rente ten opzichte van het langer vast zetten van het rentepercentage is in veel gevallen erg groot. Naast het rentevoordeel door het kiezen voor een variabele rente kun je daarboven ook het rentevoordeel meenemen als je kiest voor Nationale Hypotheek Garantie.

De voorwaarden voor leningen en hypotheken kunnen erg verschillend zijn. In veel gevallen zullen de financiële instellingen uitgaan van het euribor tarief. De klanten dienen dan ook verschillende opslagen bovenop het tarief te voldoen voordat je exact uitkomt op de daadwerkelijk te betalen variabele rente. Op het moment zijn de rentestanden binnen de financiële markten historisch laag doch nagenoeg de gehele bankwereld misbruikt de variabele rente als extra bron van inkomsten. Dit kun je zien omdat met het verlagen van de variabele rente bij de Europese Centrale Bank bij de meeste banken deze verlaging niet is terug te vinden in de aan hun klanten in rekening te brengen tarieven.


Wil je meer weten over het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente, kijk dan op Mijnadviseur voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten